2 - 3 min. read
28 Feb, 2023

Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft in Nederland. Dit geldt alleen voor zonnepanelen die geplaatst worden op woningen of op de bijgebouwen van een woning, zoals een schuur of garage. De afschaffing van de btw maakt het kopen van zonnepanelen betaalbaarder en gemakkelijker; particulieren hoeven namelijk geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het kabinet hoopt dat het zogenaamde nultarief de drempel voor het aanschaffen van zonnepanelen verlaagt.

Beter voor het klimaat

De maatregel helpt particulieren om de stap naar duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen te zetten, zodat hun ecologische voetafdruk vermindert. Daarnaast stimuleert het de groei van de zonne-energiesector in Nederland en draagt het afschaffen van de btw bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien helpt het gebruik van zonne-energie om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan het behalen van de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

Financiële voordelen zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is sinds de afschaffing van de btw dus nóg aantrekkelijker geworden. Andere voordelen van het installeren van zonnepanelen als particulier zijn:
* Een lagere energierekening
* Het feit dat zonnepanelen bijdragen aan de waardevermeerdering van een woning
* Subsidie- en financiële regelingen vanuit de overheid, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
* De salderingsregeling (geldig tot 2025), wat betekent dat gebruikers van zonnepanelen hun opgewekte energie mogen terug leveren aan het elektriciteitsnet. Deze energie kan men dan weer wegstrepen tegen het verbruik van het elektriciteitsnet op andere momenten.

De hierboven genoemde voordelen maken de aanschaf van zonnepanelen nog betaalbaarder en helpen om de terugverdientijd van deze panelen te verkorten. Het installeren van zonnepanelen levert dus een bijdrage aan een duurzamere wereld, maar heeft ook financiële voordelen op de lange termijn. Wil je meer voordelen en ook de nadelen van het aanschaffen van zonnepanelen weten? Lees dan onze blog ‘Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen’.

Besluit je om zonnepanelen te installeren? Lees ook onze blog met 10 tips voor het installeren van zonnepanelen! Interesse in zonnepanelen, maar wil je deze niet kopen? Lees ons artikel over zonnepanelen huren!

Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft in Nederland. Dit geldt alleen voor zonnepanelen die geplaatst worden op woningen of op de bijgebouwen van een woning, zoals een schuur of garage. De

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

Zonnepanelen verzekeren