4 - 6 min. read
06 Jan, 2022

Het kopen van zonnepanelen is geen goedkope investering. Je bespaart natuurlijk wel op je energiekosten zodra de panelen geïnstalleerd zijn en je hebt dit aankoopbedrag na verloop van tijd weer terugverdiend, waardoor de investering uiteindelijk meer dan het geld en de moeite waard is. Maar wat als er schade aan de panelen ontstaat door een storm of blikseminslag? Of door brand? En wat als er ingebroken wordt en jouw zonnepanelen meegenomen worden door de dieven? Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het verstandig dat je jouw zonnepanelen verzekert.

Bij de verzekering van zonnepanelen kun je naar verschillende dingen kijken. In wat voor soort woning woon je? Welke bestaande verzekeringen heb je afgesloten en voor welke risico’s wil je allemaal verzekerd zijn? Hieronder geven wij een overzicht van de punten waar je op moet letten bij het verzekeren van jouw zonnepanelen.


Zijn de zonnepanelen AAN of OP het dak gemonteerd?

Als jouw zonnepanelen aan het dak vastzitten, vallen deze waarschijnlijk onder de opstalverzekering die je mogelijk hebt afgesloten. Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering, dekt schade aan jouw huis. Met deze verzekering ben je verzekerd als jouw huis beschadigd raakt door iets waar jij zelf niks aan kunt doen. Denk hierbij aan brand, waterschade, storm of als iemand met zijn auto tegen jouw gevel aan rijdt. Er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen: basis en all-in. De all-in-verzekering vergoedt meer ‘ongelukken’ dan de basisverzekering. Bedenk daarom goed wat jij verzekerd wil hebben en kies een verzekering die daarbij past. Als jouw zonnepanelen los op het dak liggen, vallen deze mogelijk niet onder de opstalverzekering en dien je deze dus aanvullend te verzekeren. Dit komt vaak voor bij platte daken.

Soort woning

Woon je in een koophuis, huurwoning, appartement of een ander soort woonruimte? Dit heeft gevolgen voor de verzekering van jouw zonnepanelen. Als je in een koophuis woont, heb je waarschijnlijk een opstalverzekering waar de zonnepanelen mogelijk onder vallen. Ben je geen eigenaar van het huis doordat je bijvoorbeeld huurt of in een appartement woont en heb je om die reden alleen een inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat jouw zonnepanelen niet meeverzekerd zijn. Zoek uit of jouw zonnepanelen onder een bestaande verzekering vallen of dat deze aanvullend verzekerd dienen te worden.

Diefstal

Helaas zijn zonnepanelen vrij gemakkelijk te demonteren en kunnen ervaren inbrekers deze panelen vaak meenemen zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden de panelen enkel als er sprake is van inbraakschade. Wees je er daarom van bewust dat diefstal van jouw zonnepanelen zonder verdere inbraakschade vaak niet vergoed wordt door de verzekering! Doordat zonnepanelen op platte daken vaak minder duidelijk zichtbaar zijn en soms los op het dak liggen, is er voor de panelen op deze daken het grootste risico op diefstal. Woon jij onder een ‘risicodak’? Kijk dan of je het risico kunt beperken of sluit een verzekering af die diefstal zoveel mogelijk dekt.

Natuurramp

Bij de term natuurramp denk je misschien aan heftige aardbevingen, tsunami’s en orkanen. Dit komt in Nederland gelukkig vrijwel niet voor. In ons land komen wel eens lichte aardbevingen, harde hagel en stevige stormen voor. Deze ‘natuurrampen’ kunnen ernstige schade aan jouw duurzame panelen aanrichten. Het grootste risico op schade aan jouw zonnepanelen is zelfs een zogenaamde natuurramp. Toch dekken lang niet alle verzekeringsmaatschappijen deze schade. Bedenk dus van tevoren goed of je jouw panelen hiervoor wil verzekeren en zoek uit welke verzekeringsmaatschappij deze schade dekt en welke niet.

Misgelopen stroomopbrengst door schade

Soms gebeurt er iets waardoor er onzichtbare schade aan de zonnepanelen ontstaat. Deze schade zie je niet aan de buitenkant of is zo minimaal het niet opvalt, maar kan helaas wel invloed hebben op het rendement en de stroomopbrengst van de panelen. Sommige verzekeraars verzekeren de misgelopen stroomopbrengst door schade aan de zonnepanelen wel, anderen doen dit niet. Mocht je al een verzekering zoals een opstalverzekering hebben, check dan of deze de misgelopen stroomopbrengst door de beschadigde panelen vergoedt. Is dit niet het geval en wil je hier wel voor verzekerd zijn? Sluit dan een aanvullende, specifieke zonnepanelenverzekering af.

Kortom: er zijn verschillende verzekeringen waar zonnepanelen onder kunnen vallen. In sommige gevallen heb je al een verzekering lopen zoals een opstalverzekering, waardoor de zonnepanelen automatisch meeverzekerd zijn. In andere gevallen zijn jouw panelen helemaal niet verzekerd en kan het zeker verstandig zijn om dit toch te doen. Bedenk bij de aanschaf van jouw zonnepanelen of je deze wil verzekeren en voor welke soorten schade je dit wil doen. Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen wat betreft inhoud en premie en kies een verzekeraar die bij jou past.

Het kopen van zonnepanelen is geen goedkope investering. Je bespaart natuurlijk wel op je energiekosten zodra de panelen geïnstalleerd zijn en je hebt dit aankoopbedrag na verloop van tijd weer terugverdiend, waardoor de investering uiteindelijk

Geen btw meer op zonnepanelen!

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen