5 - 7 min. read
07 Jan, 2022

Ben jij klaar voor duurzame zonnepanelen, maar jouw bankrekening nog niet? Het kopen van zonnepanelen is een dure investering. Er is gelukkig een alternatief; je kunt namelijk ook zonnepanelen huren!

Hoe werkt het huren van zonnepanelen?

Bij het huren van zonnepanelen hoef je geen groot bedrag in één keer te betalen, maar betaal je maandelijks een bedrag voor de panelen aan de verhuurder. Bij het bepalen van deze prijs verrekent de verhuurder de kosten voor de zonnepanelen, de omvormer en ook de installatiekosten. Vaak zitten ook eventuele reparaties en onderhoud bij de huurprijs inbegrepen. Jij profiteert vervolgens zelf van de opgewekte stroom, hierdoor gaat jouw energierekening aanzienlijk naar beneden. Over het algemeen is de huur van de zonnepanelen lager dan de opbrengt van de energie, dus worden jouw maandelijkse lasten lager bij het huren van deze panelen. Tot slot kun je vaak na de huurperiode van bijvoorbeeld tien of vijftien jaar de panelen voor een lage prijs overnemen om er nog zo’n tien jaar plezier van te hebben. Klinkt aantrekkelijk, toch?


Voor- en nadelen van huren

Het huren van zonnepanelen heeft zowel voor- als nadelen. Deze voor- en nadelen staan overzichtelijk weergeven in de onderstaande tabel.

VoordelenNadelen
Geen hoge aanschafkostenMaandelijks huurbedrag betalen, hierdoor ook een lager rendement.
Profiteren van het rendement: hiermee bespaar je op je energiekosten.Heb je een koopwoning? Dan wordt deze meer waard als er zonnepanelen op het dak liggen. Gehuurde zonnepanelen zijn alleen niet van jou, dus kunnen deze niet mee verkocht worden. Hierdoor is er geen stijging van de woningwaarde.
Geen onderhoudskosten of kosten als er iets kapotgaat.De tarieven hangen van de aanbieder af en kunnen tussentijds gewijzigd worden naar een hoger maandbedrag.
Over het algemeen moet de omvormer van de zonnepanelen na tien tot vijftien jaar vervangen worden. Ook deze kosten hoef jij niet zelf te betalen, dit zit bij de huurprijs in.Langlopend huurcontract. Tussentijds opzeggen is niet altijd mogelijk. Als dit wel mogelijk is brengt dit vaak hoge kosten met zich mee.
Tabel 1: voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Verschillen tussen zonnepanelen kopen en zonnepanelen huren

Vind je de nadelen van het huren van zonnepanelen groter dan de voordelen? Dan kun je toch eens kijken om deze panelen te kopen in plaats van te huren. Je betaalt hiermee een hoog bedrag in één keer, maar kunt vanaf dat moment meteen flink beginnen met besparen. Je betaalt geen maandelijkse huur en profiteert van het volledige rendement. Beschik je momenteel nog niet over de financiële middelen om deze dure panelen aan te schaffen? Er bestaan speciale leningen om duurzame investeringen aan jouw woning te doen. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van het kopen van zonnepanelen? Lees dan onze blog ‘Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen’.

Zonnepanelen huren: waar moet je op letten?

Oké, terug naar het huren van zonnepanelen. Vind je de voordelen opwegen tegen de nadelen of is het huren van de panelen financieel de beste keuze voor jou? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het oriënteren naar de aanbieders en het afsluiten van een huurcontract.

1. Wat zijn de voorwaarden van het contract?
Zonnepanelen huren is inmiddels gangbaar geworden in Nederland. Er zijn verschillende aanbieders: energieleveranciers die ook zonnepanelen verhuren en specifieke bedrijven zoals Zelfstroom, HalloStroom, Enie en Solease. Ieder aanbieder heeft weer andere voorwaarden. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed te bekijken en met elkaar te vergelijken. Hoelang loopt je contract? Hoe zit het met tussentijds opzeggen in geval van nood? Is dit mogelijk en welke kosten komen daarbij kijken? Is er een vaste huurprijs of stijgt de prijs ieder jaar? Mag de verhuurder de prijs tussentijds aanpassen of niet? En kun je na afloop van je contract de zonnepanelen voor een kleine prijs overnemen? Deze vragen zijn voorbeelden van aspecten in de voorwaarden die voor jou van belang kunnen zijn.

2. Koop- of huurwoning?
Woon je in een koopwoning of in een huurwoning? In het geval van een koopwoning is het geen probleem om zonnepanelen op het dak te plaatsen, het is tenslotte jouw eigen huis. In het geval van een huurwoning ligt dit anders. De woning is eigendom van de verhuurder, niet van jou. Overleg altijd met de verhuurder over het huren van de panelen en vraag hiervoor toestemming. Leg de toestemming en voorwaarden het liefst schriftelijk vast, om problemen in de toekomst te voorkomen. In sommige gevallen regelt de verhuurder alles en berekent hij of zij de kosten van de zonnepanelen door in de huur voor jouw woning. In andere gevallen laat de verhuurder alles aan jou over. Huur de zonnepanelen voor de periode dat jouw huurcontract loopt en spreek goed met de verhuurder af wat er met de zonnepanelen gebeurt als jij uit de huurwoning vertrekt.

3. Gunstig energiecontract
Bij de aanschaf van zonnepanelen, gaan jouw maandelijkse energiekosten altijd omlaag. Je gebruikt tenslotte jouw eigen opgewekte stroom! Er zijn verschillende energieleveranciers met ook weer verschillende contracten inclusief voorwaarden en voordelen. Zoek uit welke energieleverancier en welk contract bij jouw situatie past.

4. Salderingsregeling
Momenteel geldt er in Nederland de zogenaamde salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat het heel gunstig is om stroom te leveren met zonnepanelen, omdat je deze opgewekte stroom kunt wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het reguliere energienet bij jouw energieleverancier. Je krijgt hiervoor hetzelfde tarief, inclusief belastingen. Dit proces heet salderen. De regering wil vanaf 2023 de salderingsregeling afbouwen. Dit betekent dat je vanaf 2023 ieder jaar iets minder mag salderen en dat dit vanaf 2031 helemaal niet meer mogelijk is. Je kunt jouw opgewekte stroom dan dus niet meer wegstrepen tegen de gebruikte stroom uit het reguliere energienet, maar krijgt voor iedere geleverde kWh een vergoeding. Door het mogelijk verdwijnen van de salderingsregeling bespaar je in de toekomst mogelijk minder op jouw energiekosten dan nu. Het mogelijk wegvallen van de salderingsregeling is verstandig om mee te nemen bij de keuze voor het huren van zonnepanelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een contract van 10 jaar aan te gaan, zodat je nog zo lang mogelijk van (een deel van) de salderingsregeling kunt profiteren.

Ben jij klaar voor duurzame zonnepanelen, maar jouw bankrekening nog niet? Het kopen van zonnepanelen is een dure investering. Er is gelukkig een alternatief; je kunt namelijk ook zonnepanelen huren! Hoe werkt het huren van

Geen btw meer op zonnepanelen!

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

Zonnepanelen verzekeren