5 - 7 min. read
24 Dec, 2021

Ben je een handige Harry of heb je twee linkerhanden? Dan kun je zelf je zonnepanelen installeren, of dit uitbesteden aan professionals. Het zelf installeren van de panelen is niet onmogelijk, maar het vraagt veel voorbereiding en het aanschaffen van de juiste spullen kan een uitdaging zijn. Met professionele hulp weet je zeker dat dat panelen op de juiste manier gemonteerd worden en dat dit op een veilige manier gebeurt.

Of je jouw zonnepanelen zelf plaatst of een professional om hulp vraagt; uiteindelijk worden het jouw zonnepanelen en mag jij zelf een aantal beslissingen maken. Om dit wat makkelijker te maken, geven wij tien tips voor het installeren van zonnepanelen!

1. Houd rekening met schaduwen

Zonnepanelen liggen, zoals de naam al zegt, het liefst zo veel mogelijk in de zon. Hoe meer zonlicht een paneel vangt, hoe meer rendement je hebt. Schaduw moet je dus zoveel mogelijk vermijden. Zonnepanelen gericht op het zuiden zijn doorgaans het meest gunstig, omdat hier het meeste zonlicht is. Daarnaast kunnen obstakels zoals schoorstenen, dakkapellen, hoge bomen of aangrenzende woningen voor schaduw zorgen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat de panelen op een gunstige plek komen te liggen. Doorgaans gebruiken installateurs de vuistregel om de zonnepanelen op een meter afstand te plaatsen van schaduwobjecten.

2. Bepaal de juiste hellingshoek

Een zonnepaneel ligt eigenlijk nooit plat op een dak. Een hellingshoek zorgt ervoor dat de panelen meer zon vangen en ook dat er meer zonnepanelen op één dak passen. Als je een schuin dak hebt, kun je de hellingshoek van de zonnepanelen niet zelf bepalen. Ze komen op het dak te liggen, de hoek van het dak wordt automatisch de hellingshoek van de zonnepanelen. Bij zonnepanelen op een plat dak is dit een ander verhaal; hier kun je de hellingshoek wel zelf bepalen. Meestal wordt er een hoek van twaalf graden gebruikt. Bij deze hoek vangen de panelen veel zon en passen er meer panelen op één dak dan wanneer de panelen platliggen.

3. Bepaal de afstand tussen de panelen

Als je de schaduwplekken op het dak uitgesloten hebt, weet aan welke kant de zon het meeste schijnt en een hellingshoek bepaald hebt, is het tijd om de afstand tussen de zonnepanelen te bepalen. De afstand tussen de panelen kan worden berekend met drie factoren: de hellingshoek, de grootte van de zonnepanelen en de breedtegraad. Bij een hellingshoek van 30 graden is een ideale afstand tussen twee panelen minimaal anderhalve meter afstand. Bij een hellingshoek van 20 graden is dit minimaal een meter en met een hellingshoek van tien graden is dit minimaal een halve meter.

4. Bepaal de afstand tot de dakrand

De dakrand is het deel van een dak dat de meeste wind vangt. Een sterkte wind of storm kan de zonnepanelen beschadigen. Daarom is het, zeker bij een plat dak, belangrijk om wat afstand te houden tussen de zonnepanelen en de dakrand. Een richtlijn die je kunt gebruiken is: houd dezelfde afstand tussen het zonnepaneel en de dakrand, als de hoogte van het paneel. Als je een schuin dak hebt, is een afstand van 30 tot 40 centimeter altijd voldoende.

5. Portrait of landscape?

Zonnepanelen kunnen zowel staand (portrait) als liggend (landscape) geplaatst worden. Voor het rendement en de opbrengst maakt het niet uit voor welke positie je kiest. Wel is het plaatsen van portrait duurder op een plat dak, terwijl landscape juist duurder is op een pannendak. Bij een portrait plaatsing is er meer tussenruimte nodig, is het paneel hoger en daardoor meer zichtbaar. Bovendien is er meer ballast nodig om het paneel goed vast te zetten. Een landscape paneel is lager, dus minder zichtbaar en heeft vaak relatief weinig ballast nodig. De maat van het dak bepaalt of een portrait of landscape plaatsing gunstiger is.6. Ga je voor een oost-west opstelling?

Om een maximaal aantal zonnepanelen op een plat dak kwijt te kunnen, wordt er soms gekozen voor een zogenaamde oost-west opstelling. Bij een oost-west opstelling legt men de zonnepanelen in een flauwe hellingshoek van 10 graden richting het oost-westen. Doordat de panelen in een flauwe hellingshoek liggen, geven ze elkaar vrijwel geen schaduw en kunnen er veel panelen naast elkaar geplaatst worden.

Bij een oost-west opstelling heb je meer opbrengst in de ochtend en in de avond, ‘s middags juist wat minder. De opbrengst van de zonnepanelen wordt dus over de dag verspreid. Op deze manier kun je meteen de opgewekte stroom gebruiken en belast je het stroomnet minder.

7. Houd rekening met de positie van de omvormer, bekabeling en de meterkast.

Bij het plaatsen van zonnepanelen, is het alleen op het dak leggen van de panelen niet voldoende. De panelen moeten deskundig worden aangesloten op een omvormer, bekabeling en natuurlijk de meterkast.

De omvormer geeft warmte af, maar presteert slecht als hij te heet wordt. Deze moet dus op een goed geventileerde plek geplaatst worden. Voor de bekabeling geldt over het algemeen: hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en hoe goedkoper de installatie. De vereiste dikte en lengte van de kabels hangt af van het vermogen van je systeem, de installateur berekent dit.

In de meterkast moet waarschijnlijk een aparte groep geïnstalleerd worden om de omvormer op aan te sluiten. Ook moeten de zonnepanelen geaard worden om elektrische schokken en problemen met de elektriciteit bij onweer te voorkomen.

8. Kies voor een betrouwbare installateur

Kies je voor een veilige optie en laat je jouw zonnepanelen installeren door een expert? Slim! Zoek op het internet naar betrouwbare installateurs met goede reviews of ga naar een erkend bedrijf. Het is natuurlijk belangrijk om de prijzen te vergelijken, maar het kiezen van een betrouwbare installateur die goede kwaliteit levert, is essentieel.

9. Check je dak

Als je zonnepanelen plaatst, kun je minder gemakkelijk bij jouw dak komen als er lekkage of iets dergelijks is. Check daarom voor het plaatsen van de zonnepanelen de kwaliteit van jouw dak en repareer eventuele schade.

10. Doe de GRATIS dak-check!

Tot slot kun je bij ons een gratis dak check doen! Zo weet je in no-time of jouw perceel en jouw woning de juiste ligging hebben om een hoog rendement te behalen met zonne-energie!

Ben je een handige Harry of heb je twee linkerhanden? Dan kun je zelf je zonnepanelen installeren, of dit uitbesteden aan professionals. Het zelf installeren van de panelen is niet onmogelijk, maar het vraagt veel

Geen btw meer op zonnepanelen!

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen