5 - 7 min. read
06 Jan, 2022

In onze huidige wereld is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Sterker nog: het is een onderwerp waar je niet meer omheen kan. Veel mensen proberen op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Dit kan door het scheiden van afval, korter douchen, het minder of niet gebruiken van plastic, door de kachel een paar graden lager te zetten… en door stroom op te wekken met zonnepanelen!

Deze blog gaat over de laatste optie. Het opwekken van stroom met zonnepanelen is duurzaam, doordat je stroom opwerkt zonder CO2 uit te stoten of broeikasgassen te produceren. Dit is dus goed voor het milieu en de natuur. Zonnepanelen zijn op een milieuvriendelijke manier geproduceerd en kunnen voor 90% gerecycled worden als deze aan vervanging toe zijn. Nog een reden om voor deze duurzame oplossing te kiezen! Er zijn nog veel meer voordelen verbonden aan het aanschaffen en gebruiken van zonnepanelen. Hieronder staan ze overzichtelijk op een rijtje.

Voordelen zonnepanelen kopen

 1. Gratis stroom!
  Door met jouw zonnepanelen stroom op te wekken, creëer je eigenlijk gratis stroom! Je hoeft de stroom die je gebruikt niet uit het reguliere stroomnetwerk te halen, hierdoor bespaar je op je vaste lasten. Daarnaast gaan mensen met zonnepanelen over het algemeen bewuster en dus zuiniger om met stroom, dus gebruiken zij gemiddeld minder dan huishoudens zonder zonnepanelen. Ook dit is natuurlijk gunstig voor het milieu!

 2. Veilig en betrouwbaar
  Als jouw zonnepanelen op de juiste manier zijn aangesloten, zijn deze volkomen veilig en gebeurt er niks mee. De kans op brand en ongelukken is nihil en de zonnepanelen gaan jaren mee. Deze betrouwbare panelen liggen zomaar 10 tot 20 jaar op jouw dak!

 3. Snelle installatie en weinig onderhoud
  Het installeren van zonnepanelen kun je zelf doen of uit handen geven aan professionals. Als de zonnepanelen eenmaal liggen, behoeven deze naast een regelmatige schoonmaakbeurt en controle geen onderhoud!


Een erkend installatiebedrijf kan er vaak voor zorgen dat de zonnepanelen binnen een dag veilig aangesloten liggen op jouw dak. Wil je meer weten over de installatie bij zonnepanelen? Lees dan onze andere blog ’10 tips voor het installeren van zonnepanelen’.

 • Jouw woning wordt meer waard
  Als je een huis koopt en er een nieuwe badkamer in zet, wordt de woning meer waard. Ditzelfde geldt voor het aanschaffen van zonnepanelen! Als je zonnepanelen op het dak van jouw woning legt, wordt het huis aantrekkelijker voor kopers. Door deze duurzame toevoeging wordt de woning energiezuiniger en krijgt het een beter energielabel. De WOZ-waarde van de woning stijgt, de woning wordt dus meer waard. De gemiddelde waardestijging van een woning door zonnepanelen is ongeveer gelijk aan het aankoopbedrag van de panelen. Als je het huis zou verkopen, zou je de zonnepanelen dus mee kunnen verkopen tegen de aankoopprijs. In die tussentijd heb jij wel mooi bespaard op jouw energiekosten!

 • Financiële – en belastingvoordelen
  Omdat zonnepanelen een duurzame investering zijn en een positieve invloed hebben op het milieu, zijn er een aantal financieel gunstige regelingen in Nederland. Voor de aanschaf van deze dure panelen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een speciale Energiebesparingslening. Met deze lening kun je onder gunstige voorwaarden geld lenen om duurzame investeringen aan jouw woning te financieren, zoals zonnepanelen! Daarnaast kun je de btw van de panelen terugvragen bij de belastingdienst. Als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn en energie opwekken, kun je de stroom die je niet gebruikt aan het energienet leveren, dit heet salderen. Voor het leveren van deze stroom krijg je een vergoeding.

Voordat je na het lezen van de bovenstaande voordelen direct online gaat zoeken en zonnepanelen bestelt, moeten wij helaas vermelden dat er ook enkele nadelen zijn bij de aanschaf van deze panelen. Over het algemeen wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn. Daarom staan ook de nadelen hieronder overzichtelijk op een rijtje.

Nadelen zonnepanelen kopen

 1. Hoge kosten
  De aanschaf van zonnepanelen is helaas niet goedkoop. De exacte kosten verschillen per soort en hoeveelheid. Gemiddeld kost een systeem van 10 zonnepanelen (3700 watt-piek) zo’n €4500,- na de terugvraag van de btw. In veel gevallen moet er door een erkend bedrijf een extra groep gemaakt worden in de meterkast, dit brengt ook extra kosten met zich mee. Tot slot willen mensen over het algemeen dat deze dure zonnepanelen verzekerd zijn, in sommige gevallen moet hiervoor een aparte verzekering afgesloten worden. Hierdoor lopen de vaste kosten op. Wil je meer weten over de verzekering van zonnepanelen? Lees dan onze blog ‘Zonnepanelen verzekeren’.

 2. Aanzicht
  Zonnepanelen dienen op een gunstige plek op het dak geplaatst te worden, zodat deze veel licht vangen. Helaas kun je in veel gevallen de panelen goed zien liggen. Veel mensen vinden de panelen lelijk en ontsierend voor het dak. Houd er bij de aanschaf jouw zonnepanelen dus rekening mee dat deze waarschijnlijk zichtbaar op het dak komen te liggen. Een nette afwerking zorgt er vaak al voor dat de panelen minder lelijk gevonden worden.

 3. Controle en schoonmaak
  Bij de voordelen wordt er benoemd dat de zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben en volkomen veilig zijn. Dit klopt! Een voorwaarde hiervoor is wel dat de panelen regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Om dit te doen moet je het dak op, wat niet voor iedereen even makkelijk is. Meer weten over zonnepanelen schoonmaken? Lees onze blog!
 4. Te weinig stroom
  Gebruik je als huishouden veel stroom? Heb je slechts een paar zonnepanelen? Of zijn de omstandigheden voor jouw panelen niet gunstig door bijvoorbeeld te veel schaduw of een extreme temperatuur? Dan kan het voorkomen dat jouw zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken. In dit geval moet je toch nog gebruik maken van het reguliere stroomnetwerk. Dit is goed mogelijk en in principe geen probleem, maar het brengt helaas wel weer extra kosten met zich mee.

Met de bovenstaande rijtjes heb je hopelijk een beter beeld van de voor- en nadelen die er komen kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Hopelijk kun je met deze informatie een weloverwogen keuze maken over jouw bijdrage aan een duurzamere wereld.

Ga naar onze pagina over zonnepanelen kopen! Indien je meer wilt weten over het aanschaffen van zonnepanelen.

In onze huidige wereld is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Sterker nog: het is een onderwerp waar je niet meer omheen kan. Veel mensen proberen op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan een

Geen btw meer op zonnepanelen!

Zonnepanelen huren

Zonnepanelen verzekeren