4 - 7 min. read
17 Nov, 2021

Het investeren in zonnepanelen is een trend, het gebeurt steeds meer. Inmiddels hebben zo’n 1,5 miljoen huishoudens in Nederland zonnepanelen op het dak liggen. Dit is maar liefst een half miljoen meer dan vorig jaar! De meeste zonnepanelen in Nederland liggen op de daken van bedrijven en in zonne- en windparken (nu.nl, 2021).

De technieken op het gebied van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. De nieuwste panelen wekken ook bij weinig licht al energie op en mede hierdoor is de terugverdientijd van de investering een stuk korter. Bovendien zijn de prijzen van zonnepanelen aanzienlijk gedaald, dit maakt het aantrekkelijk om voor deze manier van duurzaam energie opwekken te gaan. In deze blog richten we ons tot een specifieke soort zonnepanelen, namelijk zonnepanelen voor een plat dak.

Voordelen zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak? Ja, zeker! Dit is misschien niet het eerste soort dak waar je aan denkt bij zonnepanelen, maar dat is eigenlijk heel vreemd. Platte daken zijn ontzettend geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen voor een plak dak zijn vaak goedkoper dan die voor hellende daken, de panelen liggen wat meer uit het zicht en vangen veel daglicht. Hierdoor is de terugverdientijd voor zonnepanelen op een plat dak vaak korter dan voor panelen die op schuine daken liggen. Daarnaast is het gemakkelijker om de panelen op een plak dak te plaatsen. Je hoeft geen rekening te houden met de hellinghoek van het dak en je hoeft je ook geen zorgen te maken over het in de weg liggen van een dakkapel of grote schoorsteen. Andere voordelen voor het plaatsen van zonnepanelen zijn een waardestijging van jouw woning, een positieve bijdrage aan het milieu en natuurlijk het besparen op de energiekosten.

Rendement zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak zijn gunstig, omdat zij relatief veel rendement opleveren. Er wordt zelfs beweerd dat panelen op een plat dak dubbel rendement opleveren, dit is helaas een fabel. Wel kan een plat dak duidelijk meer rendement opleveren dan een schuin dak. Op een plat dak is er meer ruimte om te benutten; het hele platte dak kan namelijk gebruikt worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij een schuin dak is er namelijk een schaduwzijde, bij een plat dak is dit niet het geval. Je behaalt het meeste rendement door de panelen richting het zuiden te plaatsen. De ideale hoek voor een zonnepaneel is 35 graden, bij deze hoek is er sprake van een optimaal rendement. Op een plat dak, is deze hoek gemakkelijk te halen, omdat de basis plat is. De panelen worden in de juiste richting, in een hoek van 35 graden geplaatst en vastgezet. Bij een schuin dak is de hoek lang niet altijd 35 graden en de richting lang niet altijd ideaal. Dit heeft gevolgen voor het rendement.

Stappenplan voor het leggen van zonnepanelen op een plat dak

  1. Is je dak ouder dan 10 jaar of heb je wel eens lekkage (gehad)? Laat je dak dan controleren door een dakdekker. Als de zonnepanelen er eenmaal liggen is het lastig om er weer onder te komen, om dingen als lekkages te repareren. Het voortijdig checken van het dak voorkomt dus veel problemen.
  2. Bedenk hoeveel zonnepanelen je wil en waar deze geplaatst moeten worden. Wil je het hele dak vol leggen? Of liever maar een paar panelen? In het tweede geval, moet je bedenken wat de meest gunstige plek op het platte dak is voor de panelen. Het is hierbij belangrijk dat je een plek uitzoekt waar veel daglicht en zon komt. Delen van het dak waar langdurig schaduw is, worden gezien als minder geschikt.
  3. Hoe handig ben je? Durf je het aan om de panelen zelf aan te leggen, of schakel je liever een expert in?
  4. Vraag bij verschillende partijen offertes aan voor de zonnepanelen. Vergelijk deze offertes en kies uiteindelijk een partij die de panelen levert en eventueel plaatst op uw platte dak.
  5. Plaats de zonnepanelen vervolgens op het dak. Als je over de kennis en kunde beschikt kun je dit zelf doen, er zijn ook experts die jou hier goed bij kunnen helpen.
  6. Zorg dat je thuis een trap hebt, zodat je op het dak kunt komen wanneer dit nodig is. Dit kan nodig zijn bij een controle of het schoonmaken van de zonnepanelen.
  7. Zorg voor een contragewicht of ballast. Zonnepanelen op een plat dak staan namelijk over het algemeen en beetje schuin (het liefst in een hoek van 35 graden), zodat er veel zon op valt. Door deze positie, vangen de zonnepanelen veel wind. Om te voorkomen dat de panelen wegwaaien, moeten deze met een gewicht worden vastgezet, bijvoorbeeld in de vorm van grind of tegels. Dit wordt contragewicht of ballast genoemd (Weber, 2016).

Zonnepanelen zelf plaatsen op een plat dak

Durf je het aan om zelf zonnepanelen te plaatsen op je platte dak? Dan is het naast de hierboven benoemde aspecten, belangrijk om rekening te houden met de dakranden en de bekabeling. Je zal bij het plaatsen van de zonnepanelen rekening moeten houden met de afstand tot de dakrand. Bij de dakrand is de invloed van de wind het meest sterk. Bij een storm kan de windschade aanrichten, vandaar dat de panelen niet te dicht bij deze dakrand geplaatst mogen worden. Je kunt als regel aanhouden dat de veiligheidsmarge tot de dakrand, gelijk is aan de hoogte van de geplaatste zonnepanelen. Verder is het belangrijk om de kabels op de juiste manier naar binnen te leiden. Dit kan buitenom via de zijkant van de muur, via een kabeldoorvoer of via een ongebruikt pijpje. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact op met een specialist op het gebied van zonnepanelen. Hij kan jou adviseren en waar nodig ondersteunen.

Enthousiast geworden over zonnepanelen kopen of uw platte dak? Neem gerust contact met ons op! Dit mag telefonisch op het nummer +038 20 22 151, of via de mail naar het adres info@editbv.nl. Wij geven u graag advies over de juiste zonnepanelen die passen bij uw woning en wensen.

Het investeren in zonnepanelen is een trend, het gebeurt steeds meer. Inmiddels hebben zo’n 1,5 miljoen huishoudens in Nederland zonnepanelen op het dak liggen. Dit is maar liefst een half miljoen meer dan vorig jaar!

Geen btw meer op zonnepanelen!

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen