4 - 7 min. read
20 Dec, 2021

Je overweegt of zet de stap naar een beter milieu met het aanschaffen van een elektrische of hybride auto. Gefeliciteerd! Om de auto altijd te kunnen gebruiken, is handig dat je deze thuis kan opladen. We raden aan om dit niet via een normaal stopcontact te doen, maar via een thuislaadpunt die aangesloten is op een aparte groep. Hiermee gaat het opladen van jouw duurzame voertuig een stuk sneller en veiliger.

Oké, een laadpaal voor thuis dus! Maar niet alles laadpalen zijn geschikt voor alle elektrische of hybride auto’s. Het is belangrijk dat je een laadpaal kiest die bij jouw auto past. Wij geven je vijf tips bij het kopen van een laadpaal voor thuis:

1. Heb je een eigen parkeerplaats?

Een eigen parkeerplaats voor je auto is essentieel voor het plaatsen van een laadpunt voor jouw elektrische of hybride voertuig. Heb je deze niet? Dan kun je gebruik maken van een publieke laadpaal in de buurt. Via de website oplaadpalen.nl vind je een overzicht van alle publieke laadpalen in de buurt. In sommige gemeentes kun je zelf een publieke laadpaal aanvragen. Soms zelfs gratis! Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Heb je wel een eigen parkeerplaats? Super, dan kun je jouw eigen laadpaal daar plaatsen! Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een oplaadpunt dicht bij jouw huis. Bovendien is het vaak ook de voordeligste optie voor het opladen van jouw duurzame voertuig. Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Dan kun je deze duurzame stroom ook gebruiken om jouw auto op te laden. Dit is pas winstgevend! Een laadpaal kun je bij verschillende partijen aanvragen, zoals de autodealer van de elektrische of hybride auto, de ANWB of soms zelfs je eigen gemeente.

2. Check hoeveel kW jouw auto kan laden!

Langs de snelweg en op openbare plekken vind je stations die snelladen. Dit gebeurt op gelijkstroom. Thuisladen gebeurt altijd op wisselstroom. De snelheid van het opladen hangt af van het aantal kW waarmee de auto opgeladen wordt. Hoe hoger het aantal kW, hoe sneller de auto oplaadt. Check daarom altijd hoeveel kW jouw auto kan laden vóórdat je een laadpaal voor thuis koopt. Je kunt hier vervolgens rekening mee houden in de keuze voor de laadpaal.

3. Hoeveel kilometers rijd je per dag?

Hoe meer kilometers je aflegt, hoe meer stroom de auto verbruikt. Als je dagelijks met een lege accu thuiskomt, wil je graag dat de auto gemakkelijk aangesloten kan worden en dat deze de volgende ochtend weer helemaal vol is. De ene laadpaal laadt sneller dan de andere. Je hebt bijvoorbeeld 3,7 kW-laders, 7,4 kW-laders en 11 kW-laders. Deze getallen staan voor het aantal kW dat de lader in jouw auto stopt per uur, hiermee laadt hij op. Moet de auto veel en snel opladen, dan adviseren wij een relatief hoge kW-lader. Let op: niet elke elektrische of hybride auto kan opgeladen worden met een hoge kW-lader! Check dit dus van tevoren!

4. Wat kan de meterkast aan?

De meterkast bepaalt hoeveel stroom er aanwezig is om te verbruiken. Het is belangrijk om dit te checken voor je een laadpaal koopt, omdat niet alle meterkasten een laadpaal van bijvoorbeeld 11 kW tolereren. Hoe minder stroom je te verbruiken hebt, hoe lager het aantal kW dat je kunt gebruiken voor je laadpaal aan huis.

Er zijn twee verschillende soorten meterkasten: een 1-fase meterkast en een 3-fase meterkast. Een 1-fase meterkast heeft één hoofdzekering en is geschikt voor een spanning van 230 Volt. Een 3-fasemeterkast heeft drie hoofdzekeringen en is geschikt voor een spanning van 230/400 Volt. Het maximale vermogen van een 1-fase meterkast is een laadpaal met 3,7 kW. Op die manier blijft er voldoende stroom over voor onder andere de huishoudelijke apparaten. Bij een 3-fase meterkast is er meer stroom beschikbaar; bij deze meterkast is het mogelijk om een laadpaal van maximaal 11 kW te kopen. Bekijk dus voor het kopen van een laadpaal wat voor meterkast je hebt en hoeveel stroom je kunt verbruiken.

5. Welk type laadpaal past bij jou?

Er verschillende soorten laadpalen. De ene variant is wat luxer dan de andere, maar hiermee ook een stuk duurder. Bepaal van tevoren wat jouw wensen zijn en houd hier rekening mee tijdens het kopen van de thuislaadpaal.

Connected laadpaal
Een connected laadpaal is verbonden met het internet, waardoor via je telefoon of computer precies kunt zien hoeveel stroom er in de elektrische of hybride auto is geladen, wie er met de laadpaal hebben geladen en nog veel meer. Alle informatie over het laden van jouw voertuig kun je dus online terugvinden.

Stand-alone laadpaal
Een stand-alone laadpaal staat, zoals de naam al zegt, op zichzelf. Deze is niet verbonden met het internet en beschikt niet over moderne snufjes; hij laadt slechts jouw elektrische of hybride auto op. Wel is het mogelijk om bij de aanschaf van een stand-alone laadpaal een stroommeter te installeren. Deze stroommeter houdt bij hoeveel stroom er uiteindelijk naar de auto is gegaan. Dit kun je gemakkelijk teruglezen in de meterkast.

Dynamic Load Balancing
Het thuis opladen van een elektrische of hybride auto vraagt veel van je stroomnetwerk in huis. Het kost nou eenmaal relatief veel stroom. Je gebruikt in huis natuurlijk ook stroom voor andere apparaten zoals een vaatwasser of een wasmachine. Als deze machines tegelijkertijd aan staan en de auto ook nog eens oplaadt, kan het stroomnetwerk overbelast raken en uitvallen. Om dit te voorkomen is er een oplossing gevonden: Dynamic Load Balancing (DLB).

Sommige thuislaadpalen zijn uitgerust met DLB. Een laadpaal met DLB meet constant wat de stroomvraag in huis is. Is deze groot? Dan laadt de auto niet op. Is de stroomvraag kleiner? Dan zorgt de laadpaal dat de auto op die momenten wordt opgeladen.

We hopen dat je naar aanleiding van deze blog met tips een weloverwogen keuze kunt maken en een laadpaal koopt die bij jou past!

Je overweegt of zet de stap naar een beter milieu met het aanschaffen van een elektrische of hybride auto. Gefeliciteerd! Om de auto altijd te kunnen gebruiken, is handig dat je deze thuis kan opladen.

Geen btw meer op zonnepanelen!

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen