3 - 5 min. read
06 Aug, 2021

Als je het maximale rendement uit je zonnepanelen wilt halen, dan moet je ze regelmatig schoonmaken. Uiteraard weet je dat als bezitter van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een bepaald oppervlak. Al het licht dat op dat oppervlak valt wordt omgezet in elektrische energie. Is het oppervlak echter bedekt, dan wordt er minder energie omgezet. Het niet (goed) schoonmaken van je zonnepanelen kan je jaarlijks tot 5% rendement schelen. Zeker wanneer je geen power optimizers hebt kunnen vieze panelen het rendement ernstig verlagen.

Het is daarom belangrijk om je zonnepanelen goed schoon te houden. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zonnepanelen liggen over het algemeen op daken. Het dak is niet het makkelijkst bereikbaar. Daarnaast zijn zonnepanelen ook duur. Hoe zorg je er nu voor dat je zonnepanelen schoon blijven. In dit artikel geven we je 8 tips om je zonnepanelen schoon te houden.

Tip 1: Doe een regelmatige inspectie

Het is belangrijk om je zonnepanelen regelmatige te inspecteren op grote vervuiling. Denk bijvoorbeeld aan vogelpoep of bladeren. Vogelpoep bedekt een gedeelte van het paneel, waardoor het paneel minder licht in energie kan omzetten. Zonder optimizers heeft dit ook invloed op de overige panelen. Het is daarom verstandig om circa drie keer per jaar je zonnepanelen te inspecteren op dit soort vervuiling.

Tip 2: Sta vroeg op

Je kan het beste je zonnepanelen schoonmaken op dagen waarop de zon weinig schijnt, of waarop de temperatuur laag is. Zo droogt het water niet te snel op en voorkom je dat er vervuiling op de zonnepanelen achterblijft. Je kan je zonnepanelen daarom het beste ’s ochtends vroeg schoonmaken.

Tip 3: Maak zonnepanelen nooit bij hoge temperaturen schoon

Zonnepanelen kunnen heel warm worden. De temperatuur kan oplopen tot zo’n 80 graden Celsius. Dat is niet alleen onprettig werken. Het is ook gevaarlijk. In de eerste plaats kan het gevaarlijk voor jezelf zijn. Daarnaast kan het glas op de zonnepanelen barsten wanneer het in aanraking komt met koud water. Maak zonnepanelen daarom nooit schoon als de temperatuur hoog is.

Tip 4: Gebruik water zonder kalk

Het is aan te bevelen om minimaal een keer per jaar de zonnepanelen te wassen met water waar geen kalk in zit. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan regenwater. Ook kan je ervoor kiezen om gedestilleerd water te gebruiken. In leidingwater zit kalk. De kalk blijft achter op de zonnepanelen. Door gebruik te maken van kalkvrij water voorkom je dit.

Tip 5: Gebruik geen schoonmaakmiddelen

Zonnepanelen zijn gevoelig. Let daarom op met het gebruik van schoonmaakmiddelen. In de meeste gevallen heb je helemaal geen schoonmaakmiddelen nodig om je zonnepanelen schoon te maken. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken? Kies dan in ieder geval voor een niet-bijtend schoonmaakmiddel. Sommige zonnepanelen zijn echter voorzien van een speciale coating die vuil en reflectie van licht tegengaan. Deze coating kan helemaal geen schoonmaakmiddel verdragen. Het advies is daarom ook: vermijd schoonmaakmiddelen.

Tip 6: Behandel je zonnepanelen met zorg

Het klinkt als een overbodige tip, maar ga voorzichtig om met je zonnepanelen. Het komt nog steeds voor dat mensen hun zonnepanelen reinigen met een hogedrukspuit. Het resultaat is dan: je zonnepanelen zijn wel schoon, maar ook kapot. Werk daarom met een zachte doek, of een spons. Oefen nooit druk uit op het zonnepaneel.

Tip 7: Werk veilig

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Zonnepanelen liggen meestal op daken. Dat is niet de meeste veilige plek om iets schoon te maken. Wanneer je op het dak werkt, zorg dan voor valbescherming. Je kan er ook voor kiezen om de zonnepanelen te reinigen met een telescoophengel. Als algemene regel geldt natuurlijk: better safe then sorry. Lukt het je niet om veilig de zonnepanelen schoon te maken? Huur dan een professional in.

Tip 8: Schakel je zonnepanelen uit

Schakel je zonnepanelen uit voordat je gaat schoonmaken. Je werkt met apparatuur waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Water kan elektriciteit goed geleiden. Het schoonmaken van zonnepanelen kan voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer je installatie nog is ingeschakeld. Zorg er daarom voor dat je systeem uitstaat voordat je begint met de grote schoonmaak

Tot slot: Schoonmaken loont de moeite

Wanneer je al deze tips leest, dan kan je denken dat het schoonmaken van zonnepanelen veel werk is. Dat valt in de praktijk echter reuze mee. Binnen een uur kan je je zonnepanelen keurig schoon hebben. Daarnaast geldt: je moeite wordt beloond. Schone zonnepanelen leveren immers echt meer energie op!

Als je het maximale rendement uit je zonnepanelen wilt halen, dan moet je ze regelmatig schoonmaken. Uiteraard weet je dat als bezitter van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een bepaald oppervlak. Al het licht dat op dat

Geen btw meer op zonnepanelen!

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen