Montage binnen twee maanden
Installatie in één dag
Aangesloten bij SGZE

Groene woningen vaker en hoger overboden: Wat betekent een goed energielabel voor de verkoopprijs?

Recente onderzoeken laten zien dat woningen met een goed energielabel, zoals A, B, of C, beter presteren op de woningmarkt. Woningen met een groen label worden niet alleen vaker boven de vraagprijs verkocht, maar kopers bieden ook gemiddeld meer. Dit komt door de voordelen van energiezuinige woningen, zoals lagere energiekosten en een hoger wooncomfort.

Wat zeggen de cijfers?

Uit de analyse blijkt dat het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs voor woningen met een label A tot C gemiddeld rond de 2% ligt. Dat betekent dat kopers gemiddeld 10.000 tot 12.000 euro meer bieden op deze woningen. Voor huizen met een lager energielabel, zoals E, F of G, blijft het onderhandelingsresultaat vaak minder gunstig. Zo wordt er op woningen met een G-label gemiddeld 0,4% minder betaald dan de vraagprijs​

Waarom wordt er meer geboden op groene woningen?

De reden dat groene woningen vaker worden overboden, heeft te maken met de voordelen die een goed energielabel biedt. Woningen met een beter energielabel hebben over het algemeen lagere energiekosten, wat steeds belangrijker wordt bij de koopbeslissing. Daarnaast bieden banken soms gunstigere hypotheekvoorwaarden voor energiezuinige woningen, wat de vraag naar deze woningen verder stimuleert.

Verkoopsucces vooral bij label B-woningen

Opvallend is dat woningen met een label B het hoogste percentage overbiedingen kennen. 60% van de B-label woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Bij huizen met een laag energielabel ligt dit aandeel onder de 50%. Ook bij woningen met een A-label of hoger blijft het percentage overbiedingen hoog, maar zakt dit iets terug, waarschijnlijk doordat deze huizen vaak in de hogere prijsklasse vallen​

Conclusie: Een groen energielabel loont!

Deze onderzoeken bevestigen dat het investeren in een beter energielabel niet alleen goed is voor het milieu, maar ook een slimme financiële zet. Huizen met een groen label worden vaker en tegen een hogere prijs verkocht, waardoor je als verkoper meer kans hebt op een succesvolle verkoop.

Wil je meer weten over het verbeteren van je energielabel en wat dit kan betekenen voor de waarde van jouw woning? Neem contact op met Edit BV voor deskundig advies en begeleiding.

Bronnen: Kadaster: Groene woningen meer en vaker overboden -​ Architectenweb
Analyse woningmarkt door NVM (2023) – NVM.nl