Montage binnen twee maanden
Installatie in één dag
Aangesloten bij SGZE

Energielabel verbeteren? Verhoog de waarde van je woning met gemiddeld 7,1%!

Steeds meer woningeigenaren kiezen ervoor om hun huis te verduurzamen. En niet zonder reden: onderzoek toont aan dat het verbeteren van de energieprestatie van een woning leidt tot een aanzienlijke stijging van de woningwaarde. Studies uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), in samenwerking met de Brainday*, laten zien dat een verbetering van twee energielabelstappen de woningwaarde gemiddeld met 7,1% kan verhogen.

Hoe werkt de waardestijging?

Volgens de rapporten van de NVM en het Kadaster komt de waardestijging voort uit verschillende voordelen die een beter energielabel biedt. Een woning met een gunstiger energielabel (bijvoorbeeld van D naar B) heeft doorgaans lagere energiekosten, een verhoogd wooncomfort en een grotere aantrekkingskracht op potentiële kopers. Dit maakt zulke woningen waardevoller op de markt​

Banken en hypotheekverstrekkers stimuleren verduurzaming

Daarnaast hebben banken en hypotheekverstrekkers de voordelen van verduurzaming ook opgemerkt. Steeds meer financiële instellingen bieden gunstigere rentevoorwaarden aan voor woningen met een beter energielabel. Dit betekent dat woningeigenaren niet alleen profiteren van lagere energiekosten, maar ook van lagere hypotheeklasten. Dit financiële voordeel maakt het aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Waarom nu verduurzamen?

De afgelopen jaren heeft het Kadaster gedetailleerde analyses uitgevoerd naar de energieprestaties van woningen in Nederland. Uit deze analyses blijkt dat woningen met een laag energielabel achterblijven in waardeontwikkeling. Door gericht te verduurzamen kunnen woningeigenaren inspelen op de toenemende vraag naar energiezuinige huizen, wat de verkoopwaarde verder verhoogt​.

Conclusie: Verduurzamen loont!

De boodschap is duidelijk: investeren in verduurzaming leidt niet alleen tot lagere energiekosten, maar verhoogt ook de waarde van je woning. Wil je weten welke maatregelen voor jouw woning het meeste effect hebben? Neem contact op met onze deskundige adviseurs of kijk op de website van de NVM en het Kadaster voor meer informatie over verduurzamingsopties en woningwaarde.

Het hele rapport van het NVM kunt u hier lezen.

Bronnen:

*Brainday is een data- en technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het verzamelen, analyseren en interpreteren van vastgoeddata.