Montage binnen twee maanden
Installatie in één dag
Aangesloten bij SGZE

Woningverduurzaming financieren

Wilt u ook graag uw woning verduurzamen, maar houden de hoge kosten u tegen? Dan hebben we goed nieuws: U kunt nu eenvoudig een verduurzamingshypotheek afsluiten bij uw vertrouwde hypotheek-adviseur. Zo kunt u op korte termijn al starten met besparen op de hoge energiekosten en genieten van bijvoorbeeld zonne-energie zonder uw eigen spaargeld te gebruiken.

Verantwoord meer lenen
Vanaf 1 januari 2024 geldt dat de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens voor een deel af gaat hangen van het energielabel van de woning. Voor de aanschaf van een woning met een beter label kan meer worden geleend dan voor een woning met een slecht energielabel. Dat bedrag varieert van 5.000 euro (voor label C,D) tot 50.000 euro (voor een zogenaamde nul-op-de-meter-woning) extra.

Verduurzamen

Vanaf 2024 mag er ook meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met “slechte”
energielabels. Het bedrag dat extra geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen
wisselt tussen de 10.000 en 20.000 euro (voor huizen met energielabels E,F,G).

Waarom u zou moeten kiezen voor een verduurzamingshypotheek:

  • Lagere maandlasten: een hypotheek lost u af over een termijn en de rente is ook nog eens aftrekbaar.Voor een paar tientjes extra financiert de verduurzaming van uw woning al mee en bespaart u al snel €100,- of meer per maand. Van veel verduurzamingsmaatregelen heeft u 15-30 jaar plezier.
  • Rentekorting: Rente die u betaalt voor een hypotheeklening is lager dan voor gewone leningen. Bovendien geven steeds meer banken korting op de hypotheekrente als uw woning een gunstig energielabel heeft.
  • Ook zonder concrete plannen: Wilt u wel verduurzamen, maar weet u nog niet precies hoe? Via een Energiebespaarbudget profiteert u van een hogere hypotheek en beslist u later aan welke verduurzamingsactiviteiten u dit budget besteed.

Meefinancieren in de hypotheek?

Lees alles over de voor- en nadelen van het meefinancieren van woningverduurzaming in uw (bestaande) hypotheek.

Voordelen:

  • Spreiding van kosten: Door verduurzamingsactiviteiten mee te financieren in uw hypotheek, spreidt u de kosten over een langere periode, waardoor de initiële financiële drempel om te verduurzamen lager wordt.
  • Lagere maandlasten: Afhankelijk van je hypotheekvoorwaarden kan de besparing op uw energierekening hoger zijn dan de extra maandlasten door de financiering, wat netto financieel voordeel oplevert.
  • Investering in de toekomst: Net als bij direct kopen, verhoogt het installeren van zonnepanelen de waarde van uw woning en draagt het bij aan een lagere CO2-uitstoot.

Door rentebetalingen over de looptijd van de hypotheek kunnen de totale kosten van de zonnepanelen of andere verduurzamingsproducten hoger uitvallen dan bij directe aankoop. Laat u goed adviseren door uw hypotheekadviseur wat voor u de meest gunstige en slimme keuze is. 

Meer lezen over het meefinancieren van verduurzaming in uw hypotheek? Klik hier.