4 - 6 min. leestijd
31 jan, 2022

Waarom een SCIOS-keuring?

Als bedrijf is het belangrijk dat het installatiewerk goed geregeld is. Natuurlijk wil je zelf graag dat alles goed werkt, zodat jouw bedrijf als een geoliede machine zijn werk kan blijven doen. Onveilige installaties zorgen voor hogere risico’s op bijvoorbeeld brand, dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast komen er steeds meer controles en inspecties, ook is het hierbij belangrijk om het technische installatiewerk op orde te hebben. Heb je dit niet? Dan ben je niet gecertificeerd en kan dit uiteindelijk gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Momenteel zullen deze gevolgen nog niet dramatisch zijn, maar in de toekomst kan het leiden tot boetes of verzekeringen waar je niet meer bij aangesloten kunt zijn zonder certificering.

Wat is SCIOS?

Stichting SCIOS is ontwikkelaar, beheerder en eigenaar van een universeel kwaliteitssysteem, gericht op installatie-eigenaren en inspectie- en installatiebedrijven, voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. SCIOS beschikt over verschillende keuringen die een bedrijf kan ondergaan. Bij een succesvolle keuring krijgt het betreffende bedrijf een certificaat en is deze dus gecertificeerd voor de betreffende keuring. Deze certificatieregeling is onderverdeeld in drie deelregelingen: deelregeling voor stookinstallaties, deelregeling voor elektrisch materieel en tot slot de deelregeling voor explosieveilige installaties. Onder iedere deelregeling vallen een aantal zogenaamde ‘Scopes’, waarmee specifieke onderwerpen worden aangesneden.

In deze blog zoomen wij voornamelijk in op de deelregeling ‘elektrisch materieel’, waar Scope 8, Scope 9, Scope 10 en Scope 12 onder vallen. Scope 8 gaat over de veiligheid van elektrische installaties, Scope 9 over elektrische arbeidsmiddelen, Scope 10 regelt het elektrische materieel en Scope 12 gaat over zonnestroominstallaties. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft als voornemen om de SCIOS Scope 10 en Scope 12 keuring/certificering wettelijk te verplichten voor veestallen vanaf 1 januari 2023. Dit betekent dat ieder bedrijf dat beschikt over veestallen deze keuring moet doorstaan en gecertificeerd moet worden. In deze blog gaan wij verder in op deze Scopes 10 en 12.

Edit BV kan de SCIOS Scope 10 en Scope 12 keuringen uitvoeren. Nadat je deze keuring als bedrijf doorstaat, ben je gecertifieerd. Je hoeft je vervolgens geen zorgen meer te maken over de veiligheid van het elektrisch materieel en de zonnestroominstallaties van jouw bedrijf. Daarnaast heb je als gecertificeerde geen last van maatregelen die in 2023 mogelijk ingaan wat betreft de verplichte keuring en certificering van veestallen.

SCIOS Scope 10

Scope 10 is een inspectie waarbij gekeken wordt naar het elektrisch materieel. Dingen die onder het elektrisch materieel vallen zijn bijvoorbeeld elektrische boormachines, hogedrukreinigers, verlenghaspels en verplaatsbare verlichting zoals bouwlampen of schijnwerpers. Dit elektrisch materieel van een bedrijf wordt geïnspecteerd op het brandrisico volgens de NTA 8220. De NTA 8220 is een controlemethodiek die speciaal is ontwikkeld voor het beoordelen van de brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten elektrische toestellen. Een controle met deze norm is momenteel nog niet landelijk verplicht, maar verzekeraars kunnen dit wel eisen in de polisvoorwaarden.

Met een keuring en hierna een certificering van de SCIOS Scope 10 ben je ervan verzekerd dat jouw veestallen een hoge brandveiligheid hebben wat betreft het elektrisch materieel. Je hoeft je geen zorgen te maken over het uitbreken van brand door deze systemen, maar ook niet over eisen die er in de toekomst mogelijk aankomen.

SCIOS Scope 12

Scope 12 heeft alles te maken met zonnestroominstallaties. Bij deze inspectie worden de zonnestroom- of fotovoltaïsche installaties onderzocht. Zonne-energie is ontzettend populair en zal in de toekomst alleen maar populairder worden. Ook steeds meer veehouders investeren in deze duurzame vorm van energie. Ondanks de grote toename van zonne-energiegebruik, installeert niet ieder bedrijf zijn zonnestroominstallaties op een veilige manier. Het Verbond van Verzekeraars vertelt: ‘Je ziet de meest gevaarlijke situaties. Kabels hangen als spaghetti onder de installaties. Of ze zijn gemonteerd op een schuin dak onder een boom. Er hoeft maar een vlamboogje te ontstaan en er ontstaat brand.” (2019). Bij de Scope 12 keuring worden dit soort zaken op een universele manier gecontroleerd. Als je als bedrijf door de controle komt, weet je zeker dat jouw zonnestroominstallatie veilig is gemonteerd en geïnstalleerd en dat de kans op ongelukken zoals brand klein zijn bij deze systemen.

Ook deze Scope 12 keuring en certificering is momenteel nog niet verplicht, maar het ministerie van LNV heeft als voornemen om die in 2023 wel verplicht te maken voor veestallen. Daarnaast vinden verzekeringsmaatschappijen het steeds belangrijker dat er een universele controle wordt uitgevoerd om de veiligheid van deze zonne-installaties te garanderen. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat veel bedrijven momenteel hun eigen methode schrijven. ‘Het Verbond zet in op een universele inspectiemethode. Scope 12 wordt de nieuwe norm en is bedoeld voor de inspectie van PV-systemen’ (Verbond van Verzekeraars, 2019).

Kortom: een keuring door SCIOS op Scope 10 en/of Scope 12 is gunstig omdat jouw bedrijf na deze keuring gecertificeerd is en hiermee kan laten zien dat het elektrisch materieel en de zonnestroominstallaties veilig zijn. Dit is fijn voor het bedrijf zelf; een veilige werkomgeving is gegarandeerd. Daarnaast kun je deze veiligheid bewijzen aan verzekeringsmaatschappijen en de buitenwereld. Hiermee voorkom je problemen als het ministerie van LNV de keuring/certificering voor veestallen verplicht stelt in de toekomst.

Geïnteresseerd om jouw bedrijf (met e.g. veestallen) te laten keuren? Edit BV kan dit voor je regelen! Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken wat betreft deze keuring en certificering.

Waarom een SCIOS-keuring? Als bedrijf is het belangrijk dat het installatiewerk goed geregeld is. Natuurlijk wil je zelf graag dat alles goed werkt, zodat jouw bedrijf als een geoliede machine zijn werk kan blijven doen.

Zonnepanelen huren

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

Zonnepanelen verzekeren